Wybór odpowiedniej blachy do pieczenia

Gotowanie w kuchni bez odpowiednich akcesoriów byłoby niemożliwe. Jednym z podstawowych elementów wyposażenia, bez którego nie mogłaby obejść się żadna kuchnia jest odpowiednia blacha do piekarnika. To w niej pieczemy przeróżne wyśmienite dania. Czym powinna charakteryzować się wysokiej jakości blacha do pieczenia?

Nie tylko blacha

Niegdyś wybór odpowiedniej blaszki był bardzo łatwy. Głównie z tego względu, że producenci oferowali tylko jeden rodzaj. Każda blaszka była wykonana z popularnej blachy. Niemniej jednak współcześnie w sklepach odnaleźć możemy blaszki wykonane z odmiennych materiałów lub stworzone z blachy, aczkolwiek pokryte innym, dodatkowym materiałem. Poszczególne rozwiązania charakteryzują się nieco innymi właściwościami. Czym charakteryzuje się zwykła blaszka?

Klasyczne blachy

Klasyczna blacha do pieczenia chociaż tania i praktyczna to posiada dwie zasadnicze wady. Przede wszystkim chcąc korzystać z tego rodzaju blaszki musimy ją odpowiednio przygotować, aby nie przywarło do niej pieczone jedzenie. W tym celu natłuszczamy powierzchnię lub używamy specjalnego papieru do pieczenia. Drugą wadą klasycznej blachy jest podatność na rdzewienie.

Zaraz po zakończonym pieczeniu blaszkę należy pieczołowicie wyczyścić oraz dokładnie osuszyć. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że nie zacznie osadzać się na niej warstwa rdzy. Sytuacja wygląda inaczej w przypadku pozostałych oferowanych przez producentów materiałów. Przykładowo decydując się na klasyczną blaszkę z powłoką możemy być pewni, że pieczone jedzenie nigdy do niej nie przywrze.