Dlaczego powinno się używać termometru cukierniczego?



Wiele osób nie używa termometrów w swojej kuchni. Uważają one stosowanie ich za zbyt pracochłonne i skomplikowane. Tymczasem używanie termometru cukierniczego może być bardzo dobrym pomysłem. Dlaczego warto się w niego wyposażyć?

Kontrola nad przygotowywanym daniem

Termometr umożliwia kontrolowanie dania przez cały czas jego przygotowywania. Pozwala on sprawdzić schłodzenie śmietanki do ubicia, temperaturę temperowanej czekolady, czy też ciepłotę rozpuszczanego na karmel cukru. To wszystko wpływa na jakość ostatecznie przygotowanego dania. Kontrola nad jego temperaturą umożliwia także uniknięcie przypalenia dania, wygotowania go lub po prostu rozgotowania. To bardzo ważne nie tylko w potrawach wytrawnych, ale także w deserach. Przykładem może też być creme brulee. To niezwykle trudny w przygotowaniu deser. By mieć pewność, że środek masy nie jest jeszcze zimny lub nawet surowy, należy zmierzyć jego temperaturę. W przeciwnym wypadku podanie go jest po prostu ruletką.

Pewność, że deser ma właściwą temperaturę

Zadbanie o to, by podawany deser miał właściwą temperaturę, wcale nie jest proste. W tym celu można wykorzystać termometr cukierniczy https://sklep.polmarkus.com.pl/termometry. Wystarczy delikatnie wsunąć go do ciasta, by sprawdzić, czy w środku wystarczająco ciepły. Ma to szczególnie duże znaczenie, gdy ciepłe ciasto ma być podane z lodami. Musi ono mieć właściwą temperaturę, by lody zaczęły się roztapiać, ale też nie może być zbyt gorące – wtedy lody rozpłyną się za szybko. Pomiar pomoże, więc uniknąć nieprzyjemnej sytuacji i popsucia deseru.