Masa cukrowa – jak jej używać?



Masa cukrowa to idealny sposób dekorowania tortów na różne okazje. Nawet w cukierniach większość ciast jest dekorowana właśnie przy jej użyciu. Podstawowa masa jest śnieżnobiała, i sama w sobie może być dekoracją ciasta. Jeśli jednak chcemy wykonać kolorowe ozdoby to musimy zabarwić ją przy pomocy barwników. Najlepiej użyć barwników w postaci proszku lub żelu. Barwnik możemy dodać na etapie dodawania glukozy, co będzie dobrym rozwiązaniem jeśli chcemy mieć tort w danym kolorze. Również po zrobieniu masy możemy ją podzielić i dodać barwniki. Ten sposób jest lepszy jeśli chcemy wykonać różnokolorowe dekoracje.

Tort przed nakładaniem lukru plastycznego powinien być dobrze schłodzony i pokryty cienką warstwą masy maślanej. Inne masy mogą powodować rozpadanie się lukru, a nawet jego odpadnięcie. Krem maślany możemy wykonać z 200 g masła i 2 szklanek cukru pudru. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem pudrem przez kilka minut. Jeśli krem jest za rzadki, dodajemy więcej cukru pudrem. Z kolei jeśli krem jest zbyt gęsty możemy dodać 2-3 łyżki mleka.

W łatwy sposób możemy także zwiększyć trwałość masy poprzez dodatek gliceryny. Jedna łyżeczka sprawi, że masa cukrowa https://sklep.polmarkus.com.pl/masy-cukrowe nie będzie wysychała, będzie bardziej elastyczna i dłużej zachowa swoje właściwości. Dzięki temu będziemy mogli rozwałkować nasza masę cieniej, co pozwoli na stworzenie większej ilości dekoracji. W trakcie robienia ozdób najlepiej jest wykorzystywać tylko część masy, a resztę przechowywać w lodówce. Lukier plastyczny możemy także przygotować wcześniej, i wtedy także przechowujemy go w lodówce.