Nowoczesne formy do pieczenia chleba



Bez wątpienia każdy kocha wyjątkowy smak i zapach chleba! Nie oznacza to jednak, że pakowany w foliowe opakowania chleb sprzedawany w sklepach jest smaczny i zdrowy. Aby mieć pewność ci do smaku i pozytywnego wpływu chleba na organizm konieczny jest jego własny wypiek.

Odpowiednia forma

Jedną z podstawowych kwestii, nad którą powinna zastanowić się każda osoba, która pragnie wytwarzać chleb w domu, jest odpowiednia forma. Współcześnie producenci zaoferować dużą ilość form różniących się nie tylko kolorystyką, kształtem, ale co najważniejsze materiałem wykonania! To właśnie materiał, z którego stworzona została forma do pieczenia chleba ma bezpośredni wpływ na jakość wypieku.

W sklepie odnaleźć można:

  • niedrogie blachy ocynkowane,
  • formy metalowe z powłoką nieprzywierającą,
  • formy wykonane ze szkła,
  • nowoczesne formy silikonowe.

Jaki materiał będzie najlepszy?

Wybór odpowiedniej formy do pieczenia chleba będzie łatwiejszy, gdy pozna się właściwości poszczególnych materiałów. Blachy ocynkowane są wyjątkowo tanie, ale podatne na uszkodzenia mechaniczne oraz na rdzewienie. W przypadku formy wykonanej ze stali nierdzewnej ma się do czynienia z materiałem wytrzymałym, który dzięki pokryciu powłoką non-stick gwarantuję, że ciasto nie będzie przywierać. Jedyną wadą tej formy to, że ulega ona łatwo zarysowaniom.

Ciekawą alternatywą są formy wykonane ze szkła żaroodpornego, które charakteryzują się wyjątkowo wielofunkcyjnością. Jedyną wadą jest stosunkowo mała odporność na uderzenia mechaniczne. Dużą popularnością cieszą się także formy silikonowe, które łatwo wytrzymują zarówno bardzo wysokie, jak i niskie temperatury oraz mogą być dowolnie kształtowane. Wadą tego rozwiązania jest podatność materiału na rozcięcia.